Steeds meer steden worden autoluw. Overweeg je om je auto in te ruilen en voortaan leenauto’s te gebruiken? Of heb je nog geen auto en wil je gebruik gaan maken van leenauto’s? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van leenauto’s.

 

Voordelen van een leenauto

Een leenauto heeft vele voordelen. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de verzekering en ben je geen vaste lasten kwijt aan parkeerkosten. Je betaalt dan alleen parkeerkosten als je gebruikmaakt van een leenauto. Bij sommige leenauto’s zijn er speciale parkeerplekken, waardoor je geen of veel lagere parkeerkosten hoeft te betalen. Daarnaast betaal je geen kosten, zoals wegenbelasting en onderhoudskosten.

 

Nadelen van een leenauto

Het hebben van speciale parkeerplekken is een voordeel, maar ook een nadeel. Het nadeel is namelijk dat je hierdoor alleen op deze parkeerplekken mag parkeren. Hierdoor heb je veel minder vrijheid dan als je zelf een auto hebt. Sowieso heb je met een eigen auto meer vrijheid. Je kunt kiezen wanneer je de auto wilt gebruiken en hoeft geen rekening te houden met het reserveren van een auto. Ben je snel vies van andere mensen? Dan is een leenauto waarschijnlijk ook niets voor jou. Je weet immers niet wie er in de auto heeft gezeten. Een ander nadeel is dat je bij veel leenauto’s kosten doorbetaald tijdens het parkeren van de auto. Er zijn echter ook leenauto’s waarmee je naar een locatie kunt rijden en waar je vervolgens de auto op een locatie kunt achterlaten op bepaalde speciale parkeerplekken. Dit betekent wel dat als je weer wilt vertrekken van je locatie een andere auto moet reserveren. Je reservering vervalt namelijk als je je auto parkeert. Als er dan geen auto beschikbaar is heb je een probleem.

 

Je eigen auto als leenauto

Tegenwoordig kun je via verschillende aanbieders je eigen auto als leenauto beschikbaar stellen. Als je je auto niet vaak gebruikt is dit een optie. Naast dat je andere er een plezier mee doet kun je hier flink wat extra geld mee verdienen. Zorg wel dat je een goed contract opstelt, zodat als er problemen ontstaan je goed de afspraken zwart op wit hebt staan. De meeste aanbieders regelen dit voor je. De organisaties is dan verantwoordelijk voor eventuele schade en moet de schade aan jou betalen. De organisatie moet dan de kosten voor de schade in rekening brengen bij de lener van je auto. Daar hoef jij je dan geen zorgen over te maken. Lijkt dit je wat? Dan moet je wel de juiste verzekering voor je auto uitzoeken, zoals een Volkswagen verzekering

Wist je dat je nog veel meer opties hebt naast leenauto’s? Voor minder lange afstanden kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een elektrische leenscooter, leenfiets en leenbakfiets. Hiermee hoef je je geen zorgen te maken over of er een parkeerplek is.